Pyszny omlet idealny na śniadanie:
Składniki na 1 porcję:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
- Jajka wbić do głębokiego talerza, dodać sól i mleko. Rozgrzać patelnię z masłem. Jajka roztrzepać widelcem, wykonując energiczne koliste ruchy ręką, w ten sposób wtłaczając w masę powietrze.
- Wylać na roztopione masło i smażyć przez ok. pół minuty aż zacznie się ścinać od spodu, wówczas przesuwać szpatułką masę od brzegów ku środkowi patelni, wlewając surową masę w wolne miejsce, jednocześnie przekręcając patelnią. Gdy spód będzie całkowicie ścięty, a środek pozostanie delikatnie wilgotny, złożyć omlet na pół i wyłożyć na talerz. Można dodać ulubione dodatki: pomidory, paprykę, kukurydzę, szczypiorek, szynkę, ser żółty.
Komentarze
Prześlij komentarz