Orkiszowe placuszki – składniki na około 14-16 sztuk
- 250 ml mleka roślinnego – sprawdzi się migdałowe, sojowe, owsiane
- 150 g mąki orkiszowej – możecie zamienić ją na pszenną graham
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
.
Orkiszowe placuszki – przygotowanie
Najszybciej ciasto na placuszki przygotujecie w blenderze kielichowym. Inną opcją będzie mikser ręczny albo duża miska i trzepaczka. Poniżej podaję Wam kolejność mieszania składników trzymając się zasady mokre z mokrymi a potem do nich suche. Sama do tego używam blendera – jest bardzo wygodny.
- W jednym naczyniu przygotujcie sobie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
- Do blendera wlejcie mleko, olej i dodajcie do nich jajko – miksujcie je przez chwilę
- Następnie do masy wrzućcie mąkę z proszkiem do pieczenia – i miksujcie dalej około 1-2 minuty.
- Masa jest już gotowa – wyjdzie trochę mniej płynna niż naleśnikowa
Placuszki smażcie na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką – już nie wlewajcie na nią dodatkowego oleju ani nie smarujcie jej żadnym innym tłuszczem.
Polecam nakładać ciasto na patelnię dużą łyżką – po 2 łyżki na 1 placuszek. Jak pokażą się bąbelki to przełóżcie placuszki na drugą stronę. Po kolorze poznacie czy już są gotowe – powinny być lekko brązowe.
Komentarze
Prześlij komentarz