Orkiszowe placuszki – składniki na około 14-16 sztuk

  • 250 ml mleka roślinnego – sprawdzi się migdałowe, sojowe, owsiane
  • 150 g mąki orkiszowej – możecie zamienić ją na pszenną graham
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju rzepakowego – rafinowanego
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

.

Orkiszowe placuszki – przygotowanie

Najszybciej ciasto na placuszki przygotujecie w blenderze kielichowym. Inną opcją będzie mikser ręczny albo duża miska i trzepaczka. Poniżej podaję Wam kolejność mieszania składników trzymając się zasady mokre z mokrymi a potem do nich suche. Sama do tego używam blendera – jest bardzo wygodny.

  1. W jednym naczyniu przygotujcie sobie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
  2. Do blendera wlejcie mleko, olej i dodajcie do nich jajko – miksujcie je przez chwilę
  3. Następnie do masy wrzućcie mąkę z proszkiem do pieczenia – i miksujcie dalej około 1-2 minuty.
  4. Masa jest już gotowa – wyjdzie trochę mniej płynna niż naleśnikowa

Placuszki smażcie na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką – już nie wlewajcie na nią dodatkowego oleju ani nie smarujcie jej żadnym innym tłuszczem.

Polecam nakładać ciasto na patelnię dużą łyżką – po 2 łyżki na 1 placuszek. Jak pokażą się bąbelki to przełóżcie placuszki na drugą stronę. Po kolorze poznacie czy już są gotowe – powinny być lekko brązowe.


Komentarze

Popularne posty z tego bloga